Konkurrencen om de attraktive jobs er hård. Det er en nådesløs jungle, og det kan til tider synes som tilfældigheder, der afgør, om positionen ryger til den ene eller til den anden kandidat. Researchers scanner CV’er i spandevis for at finde de bedste profiler, og for den enkelte kandidat gælder det derfor om at lave et stærkt CV. Det skal på bedste vis udstille kvaliteter, meritter og kompetencer uden at svagheder, fyringer og fejlslagne dispositioner forstyrrer billedet.
Tabubelagt emne – En god grund til min fyring
Det er næsten umuligt at gennemføre en flot erhvervskarriere uden at ryge ind i en fyring eller to, ligesom forhastede beslutninger kan føre til jobs, man aldrig skulle have taget. Der kan være adskillige grunde til en fyring. I mange tilfælde er en hastig skilsmisse faktisk det bedste for både virksomhed og medarbejder. Ikke desto mindre er fyringer ofte et tabu og et pinligt emne i en jobsamtale. Det er helt forkert!
Når det ikke går hurtigt nok
I mange industrier går det stærkt, og der er meget på spil. Uden at sammenligne direkte med international fodbold, hvor trænerfyringer er dagligdag, så er det karakteristisk, at jo hurtigere og vildere resultater, der kræves af chefen fra direktørens, bestyrelsens eller ejerens side, desto løsere sidder fyresedlen. Er der meget på spil, er tålmodigheden kortere. Dét er jo ganske logisk, og derfor vil gode og dygtige medarbejdere rende ind i utilsigtede fyringer. Det kan jo nærmest ikke undgås. Mens visse profiler er bedst i spurten, så er andre bedre på den lange distance, og der skal være plads til begge kategorier.
Kemi i ubalance
En anden hyppig årsag til fyring er dårlig kemi. Man sidder uroligt på stolen og krummer tæer under jobsamtalen, for dårlig kemi bringer straks opmærksomheden over på, om man er svær at håndtere, har vanskeligt ved at tilpasse sig eller ikke kan indgå i sociale sammenhænge. Forkert!
Dårlig kemi behøver ikke at falde tilbage på medarbejderen. Der skal to til tango, og det vil alt andet lige være sådan, at jo mere markante personligheder vi taler om – og alfahanner og -hunner er der masser af i toppen af dansk erhvervsliv – desto flere kampe, vil der blive udkæmpet. Det er jo nærmest en naturlov, og fyringer kan derfor være nemmeste udvej og går altid ud over medarbejderen.
Uenighed om strategien
Uoverensstemmelse om den strategiske retning og ambition er også en hyppig fyringsårsag, og den falder tit tilbage på direktøren i forhold til dennes bestyrelse eller ejerkreds. Det er jo bestyrelsens ansvar at ansætte ledelsen og udstikke de strategiske ambitioner for selskabet, mens direktøren skal beskæftige sig med, hvordan målsætningen indfries. I sin strategiske eksekvering erhverves uvurderligt detailkendskab til marked, produkter, organisation og interne forhold, og ofte er der mismatch mellem ambitioner og reelle muligheder, og hvis der ikke er vilje til at opnå enighed, ja så må direktøren gå. Vi ser det igen og igen…
Hvorfor drikker Jeppe?
Der kan altså være mange gode grunde til en fyring, og der er absolut ingen grund til at feje dem ind under gulvtæppet i en jobsøgningsproces. Faktisk vil det være bedre at tage dem frem, debattere dem, lære af dem og drage nyttige konklusioner, så man undgår flere uheldige ægteskaber, der aldrig skulle have været indgået.
Til kandidaterne, der søger job:
Lad være med at pynte CV’et, dukke hovedet og gemme fyringer af vejen. Tag dem op i stedet.
Til headhunterne:
Lad være med at lade en fyring komme kandidaten til last. Vedkommende kan have lært af den og øget sin værdi!
Hvorfor drikker Jeppe…? Der er altid en grund. På samme måde er der altid en historie bag hver fyring, og de er alle forskellige.
Læs flere indlæg fra Comentor her.